Skip to main content
Wiki NoDig

Pipe Thruster

En Pipe Thruster är ett specialverktyg framtaget för stålrör i stora dimensioner.

Stålröret svetsas till långa längder och förs sedan till Pipe thrustern. Pipe thrustern greppar röret med en greppanordning utformad för att ej skada vanligt förekommande beläggningar på stålrör (PE, PP, PE + GAP, PE + betong m fl). Med hydraulkolvar kan stålröret dras ut ur eller tryckas in i marken.

Pipe thrustern kan vara även vara användbar vid styrd borrning i stora dimensioner. Det är då möjligt att dra in röret via borrstängerna, samtidigt som man skjuter på mediaröret med Pipe thrustern. Detta kan vara lämpligt då man är osäker på om borriggens kapacitet kommer att räcka till för hemdragningen.

Pipe thrustern är även en essentiell komponent i metoderna Direct Pipe och Pipe Express. Dessa metoder bygger på mikrotunnling av stålrör direkt i mark i ett steg; det finns därför inga borrstänger att dra in röret med och rörets skjuts istället in i marken.

Lämna en kommentar

Har du synpunkter på innehållet eller tycker att något saknas? Lämna dina kommentarer till oss så att vi kan bli bättre och tillsammans utveckla kunskapen om schaktfritt. Tack på förhand! Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll
Johan Lundberg AB

Johan Lundberg AB är oberoende konsulter inom schaktfritt ledningsbyggande och ledningsrenovering.


AAA - Högsta kreditvärdighet - Johan Lundberg AB

Att Johan Lundberg AB är trippel A-certifierade innebär att företaget finns i den högsta klassen för kreditvärdighet.

ISO 9001 14001 Certified A3Cert

Johan Lundberg AB är certifierade enligt ISO 9001 och 14001, som representerar internationell standard för kvalitets- och miljöledningssystem.

DCA - Drilling Contractors’ Association

Drilling Contractors’ Association – Branschorgan för Europas entreprenörer, teknikutvecklare och konsulter inom styrd borrning. Som första skandinaviska medlem tar vi del av och bidrar till standarder och nätverkande för ökad kvalitet i branschen.
Läs mer om DCA


© 2023 Johan Lundberg AB