Skip to main content
Wiki NoDig

Epoxi

Epoxi, även stavad epoxy, är en typ av härdplast. Epoxi har generellt mycket stor förmåga att häfta vid de flesta material. Den kan göras vatten- och diffusionstät, kemikaliebeständig och värmebeständig. Den tål mekaniska påfrestningar bättre än övriga härdplaster.

Epoxi har traditionellt använts inom VA-nätet som bl a korrosionsskydd på ventiler samt som beläggning i rörböjar på segjärnsledningar. Inom No-Dig kan epoxi användas i två sammanhang: som lim på utsidan av vissa flexibla foder samt som möjlig invändig beläggning av tryckledningar.

Metoden har tidigare använts i Sverige. Man slutade av arbetsmiljö-/allergiskäl att använda epoxi. Dessutom är metoden kontroversiell för dricksvatten på grund av att bisfenol A kan frigöras ifrån epoxin, framförallt ifrån tvåkomponentsepoxi som blandas på plats.

Metoden används inte längre i ledningar i Sverige, dock används det i vissa fall inom brunnsrenovering för skyddsbeläggning.

Lämna en kommentar

Har du synpunkter på innehållet eller tycker att något saknas? Lämna dina kommentarer till oss så att vi kan bli bättre och tillsammans utveckla kunskapen om schaktfritt. Tack på förhand! Obligatoriska fält är märkta *

Innehåll
Johan Lundberg AB

Johan Lundberg AB är oberoende konsulter inom schaktfritt ledningsbyggande och ledningsrenovering.


AAA - Högsta kreditvärdighet - Johan Lundberg AB

Att Johan Lundberg AB är trippel A-certifierade innebär att företaget finns i den högsta klassen för kreditvärdighet.

ISO 9001 14001 Certified A3Cert

Johan Lundberg AB är certifierade enligt ISO 9001 och 14001, som representerar internationell standard för kvalitets- och miljöledningssystem.

DCA - Drilling Contractors’ Association

Drilling Contractors’ Association – Branschorgan för Europas entreprenörer, teknikutvecklare och konsulter inom styrd borrning. Som första skandinaviska medlem tar vi del av och bidrar till standarder och nätverkande för ökad kvalitet i branschen.
Läs mer om DCA


© 2023 Johan Lundberg AB