Styrd borrning (metod)
Styrd borrning är en schaktfri nyläggningsmetod med aktiv styrning. Det är en fantastisk teknik som klarar borra långa och ”krokiga” hål. Metoden är främst avsedd för lera och sand.
Kort beskrivning:
Pilotstången borras fram i marken efter en förutbestämd linje. Borrhuvudets läge kontrolleras med inbyggd radiosändare och styrs med en vinklad styrsked. När stången dras ut igen, vidgas borrhålet med rymmaren. Samtidigt dras mediaröret in i det borrade hålet.
Används i:
Huvudsakligen i lera, silt och sand.
Begränsningar:
Grus, sten, block och berg.
Startgrop:
Från 2 x 2 m och uppåt
Mottagningsgrop:
Från 2 x 2 m och uppåt
Rörlängd, diameter:
0–1000 m, Ø 40–1000 mm
Rörmaterial:
plast, stål
Minsta rekommenderade marktäckning:
10-15 x rördiametern
Används till:
Skyddsrör eller mediarör för el, fiber, gas, fjärrvärme, vatten, tryckspillvatten samt för självfallsledningar för spill- och dagvatten.
Fördelar:
Det är en mycket snabb och billig metod med vilken man kan samförlägga ledningar. Det krävs inga stora gropar. Dessutom kan man med metoden borra i en båge och under grundvattennivå.
Begränsningar och nackdelar:
Metoden klarar inte sten, block och berg. Den klarar inte självfallsledningar med låg lutning. Rekommenderas ej vid lutningar mindre än 20 promille.
Risk för omgivningspåverkan, bl a:
Det finns risk för sättningar och hävningar. Det finns även risk för läckage uppåt av borrvätska. Metoden kan orsaka störningar på befintliga ledningar och anläggningar vid otillräckliga säkerhetsavstånd.
Förberedande undersökningar, bl a:
Geoteknisk undersökning. Grundvattenundersökning. Lokalisering av befintliga ledningar och anläggningar.